Lokale datagemeenschappen voor sociale veiligheid en leefbaarheid

Gepubliceerd op 18 januari 2022

Door deel te nemen aan dit thematisch lerend netwerk van de Werkplaats Sociaal Domein willen we kennis opdoen over hoe ontmoetingen, informatie en belangen van burgers, professionals en organisaties het best kunnen worden vormgegeven in verschillende wijken. Aan welke randvoorwaarden moeten datagemeenschappen voldoen, zodat data kunnen worden gedeeld, hergebruikt en/of gekoppeld en hoe kan de zeggenschap over data in de buurt of wijk worden geregeld.

Deze praktijkkennis is hard nodig. Volgens lector Ben Kokkeler en onderzoeker Steven van den Oord zorgt het gebruik van data en digitale technologie voor de noodzaak van een heroverdenking van ideeën over burgerschap, beleid en organisatie (1). Door de mogelijkheid om veel meer (big data) en veel sneller data te verwerken in bruikbare informatie, kan bijvoorbeeld beter gezocht worden naar kwetsbaarheden en risico's in onze regio rond fysieke veiligheid en gezondheid. Of worden nieuwe oplossingen ontwikkeld als verschillende databronnen van inwoners en organisaties worden gekoppeld.

Datacommons

Datacommons zijn datagemeenschappen van mensen of organisaties die data gemeenschappelijk gebruiken voor een bepaald doel. Denk bijvoorbeeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen waarmee verschillende gemeenten aan de slag zijn.  Het doel van het thematisch lerend netwerk ‘Publieke Sociale Datacommons’ is gezamenlijke kennisproductie, kennisdeling en actieve verspreiding met 16 partnerorganisaties, waaronder burgerinitiatieven, gemeenten, veiligheidsregio’s, vervoerbedrijven, zorgorganisaties etc. Meer weten? Zie ook het digitale magazine van Avans.

  • Van den Oord, S. & Kokkeler, B. (2020). Digitale coproductie van preventie en opsporing met burgers. Een verkenning naar de contouren van een nieuw beleidsregime. Tijdschrift voor Veiligheid, (19), 2-3, 78-98. https://doi.org/10.5553/TvV/187279482020019203006