Achter de schermen bij een crisisorganisatie

Zodra een incident gemeld wordt, alarmeert de meldkamer de betreffende hulpdiensten. De brandweer, en ook politie en ambulance, staan altijd paraat om hulp te verlenen waar nodig. Bij grotere of langdurige incidenten werken verschillende hulpdiensten met elkaar samen. Ook gemeenten hebben dan dikwijls een essentiële rol, bijvoorbeeld als het gaat om opvang van betrokkenen. De huidige zogeheten crisisorganisatie, is goed georganiseerd en getraind.

28. v-foto ghor ambulance politie samenwerken vrbn brandweer_27-09-2021_The Line

We merken echter dat in toenemende mate het type crisis verandert. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis, of (de dreiging van) hoog water. Deze andersoortige crises, vragen om andere hulp en ondersteuning bij de bestrijding. We willen ook meer gebruiken maken van onze bestaande netwerken, zodat we breder, in gezamenlijkheid naar de problematiek en impact bij een crisis kunnen kijken. Tot slot gaan we meer investeren in het monitoren en signaleren van risico’s en dreigingen, zodat we ons eerder op een crisis kunnen voorbereiden. Kortom, verschillende redenen om onze werkwijze te veranderen. Achter de schermen werken we samen met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) aan een nieuwe crisisorganisatie. Een crisisorganisatie die meer flexibel is en past bij de behoeften van het type incident of crisis. De veiligheidsregio’s werken samen omdat beide regio’s door dezelfde meldkamer (Meldkamer Oost-Brabant) en politie-eenheid (Oost-Brabant) bediend worden.

Flexibele crisisorganisatie

Hoewel in de samenleving de verschillen niet direct merkbaar zullen zijn, komt er veel kijken bij het neerzetten van een andere crisisorganisatie. Een andere manier van optreden bij een crisis en in verschillende samenstellingen met partners samenwerken, brengt bijvoorbeeld ook veranderingen met zich mee voor het alarmeren, voor de taken van crisisfunctionarissen, voor het opleiden en voor het gezamenlijk trainen en oefenen van diverse hulpverleners en functionarissen. Processen die doorwerken in de hele organisatie.

Veilige samenleving

Het streven is om te beschikken over een flexibele crisisorganisatie die past bij de huidige risico’s, dreigingen en het bestrijden ervan. Zodat we optimaal het bestuur en de crisisteams faciliteren en de samenwerking met onze buurregio’s, externe partners en landelijke crisisteams.

Uiteindelijk gaat het erom dat we zo maximaal mogelijk incidenten en crises coördineren, beheersen en bestrijden. Zo werken wij samen aan een veilige Brabantse samenleving.