Crisisfunctionarissen bij bedrijven en instellingen

In geval van een groot incident bij een bedrijf of instantie is het van belang dat hulpverleners ter plaatse goed kunnen samenwerken met vertegenwoordigers van dat bedrijf of die instantie.

De Veiligheidsregio biedt daarom trainingen aan waarbij een crisisfunctionaris leert samen te werken tijdens een incident met de hulpverleningsdiensten in de overlegstructuur die de hulpverleningsdiensten hanteren.

Opleiding liaison CoPI

Deze opleiding wordt aangeboden aan crisisfunctionarissen die tijdens een incident verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de crisisorganisatie in het eigen bedrijf of instantie. En die vanuit die rol het eigen bedrijf of instantie vertegenwoordigen richting de hulpverleningsdiensten. Bovendien zijn ze werkzaam bij een van deze categorieën;

  • Vitale infrastructuur, zoals het leveren van energie, drinkwater, telecom, openbaar vervoer, of beheer van weg, water of spoor.
  • Chemie, waarbij een incident effecten kan hebben buiten de poort of gevaarlijke stoffen een bedreiging kunnen vormen voor de hulpverleners ter plaatse.
  • Zorg en onderwijs, waarbij veel kwetsbare personen betrokken kunnen raken bij een incident. Of een lid van het crisismanagementteam van een groot evenement.
  • Burgerhulp en burgervertegenwoordiging. Zoals het rode kruis, vrijwilligersorganisaties, georganiseerder burgerhulpen en functionarissen die de belangen van een specifieke doelgroep behartigen.

De opleiding richt zich op het ter plaatse samenwerken in het 'Commando plaats incident' (CoPI). Onderwerpen die daar worden afgestemd zijn bijvoorbeeld het instellen van een veiligheidsgebied, het ontruimen van kwetsbare personen en het lokaal opvangen, het blussen van de brand of stoppen van een lekkage.

De opleiding “Liaison CoPI” is geschikt voor een directielid of hoofd BHV in zorg of onderwijs, een shiftlead, operationeel leidinggevende bedrijfsbrandweer in de chemie of “On Scene Commander” op een luchthaven, vertegenwoordiger van het Rode Kruis of Reddingbrigade die ter plaatse de inzet coördineert, of een storingsleider van de netbeheerder op de plaats incident.

De wat meer ervaren OVD water, rail of RWS kan beter meedoen aan de training “CoPI voor beginners”.

De opleiding is operationeel van aard en dus niet geschikt voor bijvoorbeeld directieleden die dilemma’s willen afstemmen met het openbaar bestuur of directieleden van netbeheerders die willen afstemmen over de gevolgen van grootschalige uitval.

Welke maatschappelijke belangen staat op het spel tijdens een incident? Hoe zijn de rollen verdeeld tussen de hulpverleningsdiensten? Hoe werkt de opschaling en welke structuur wordt er ingericht om een incident te beheersen? Wat is de rol van de voorzitter en de informatiemanager, hoe kunnen ze mij helpen; hoe help ik hen? Wat breng je in tijdens het overleg en wat kun je beter één op één regelen met een dienst? Wat komt er op je af in de na afloop van een incident?

Doelgroep

Niveau

Tijd

Deelnemers

Datum/locatie

Crisisfunctionarissen bij bedrijven en instanties

beginner

09.00-13.00 uur

minimaal 6, maximaal 20

24 juni VRBZO

7 oktober VRBN

25 november VRBZO

Medewerkers van brandweer, GHOR, politie en veiligheidsregio kunnen mensen aanmelden om deze training te volgen. Aanmelden gaat via het MOTO-mailadres van de Veiligheidsregio.

Vermeld daarbij de functie die de persoon vervult in de crisisorganisatie en welk bedrijf of instantie ze vertegenwoordigen.

MOTO verzorgt daarna de definitieve uitnodiging.