Doelgroepen

In deze gids wordt onderscheid gemaakt tussen drie doelgroepen. Kijk goed tot welke doelgroep je behoort en welke activiteiten voor jou bedoeld zijn. Als je nog onbekend bent met de inrichting van de regionale crisisorganisatie kijk dan eerst naar de ELO die gemaakt is door het NIPV.

Hoofdstructuur Regionale Crisisorganisatie

Deelnemers aan de hoofdstructuur Regionale crisisorganisatie. Crisisfunctionarissen met een rol in het CoPI of ROT en werkzaam bij gemeente, hulpverleningsdienst (o.a. politie), Veiligheidsregio, defensie of waterschap. Activiteiten richten zich meestal op een specifieke opschaling:

  • Voltallig CoPI of alleen de OVD-en die elkaar treffen 'bij de motorkap' inclusief de IM CoPI.
  • Kernbezetting ROT: de algemeen commandanten, liaison defensie, communicatieadviseur ROT, de operationeel leider, de informatiemanager en regiospecifieke functionarissen.
  • Leden van de secties die opkomen bij GRIP 2, van de diverse diensten.

Crisisfunctionarissen bij partners

In geval van een groot incident bij een bedrijf of instantie is het van belang dat hulpverleners ter plaatse goed kunnen samenwerken met vertegenwoordigers van dat bedrijf of die instantie.
Deze vertegenwoordigers kunnen een training volgen zodat ze leren om samen te werken met de hulpverleningsdiensten van de overheid.

Denk daarbij aan de volgende bedrijven of instellingen:

  • Vitale partners die verantwoordelijk zijn voor verkeer en infrastructuur, bijvoorbeeld: RWS, ProRail, netbeheerder, telecomprovider, drinkwaterbedrijf.
  • Bedrijven met bijzondere risico’s zoals chemie (Brzo, risicorelevant), zorg, of waar veel mensen bijeenkomen zoals scholengemeenschap of evenementen.
  • Partners die bijdragen aan het beheersen van de crisis zoals het Rode Kruis, de Reddingbrigade, vrijwilligersorganisaties, georganiseerde burgerhulpen en functionarissen die de belangen van een specifieke doelgroep behartigen.

Voorbereiders

Bij de overheden en de diverse partners, bedrijven en organisaties zijn er bovendien functionarissen belast met voorbereiding op crisisbeheersing die daarom veel samenwerken met de Veiligheidsregio of het bevoegd gezag. Denk aan planvormers en OTO functionarissen.

Overige personen

Omdat we een veilige leeromgeving willen aanbieden zijn de activiteiten gesloten voor pers, publiek en collega’s die geen actieve rol spelen.

Activiteiten in deze gids zijn gericht op deelnemers die actief meedoen aan de training of oefening. Daarnaast is er een oefenstaf aanwezig die aanwijzingen geeft en kunnen er waarnemers aanwezig zijn die zich richten op het bevorderen van vakbekwaamheid van de deelnemers. In overleg met de regiehouder kunnen er in beperkte mate ook deelnemers “schaduw draaien”. Omwille van de eigen vakbekwaamheid staan zij achter de actieve deelnemer en op rustige momenten sparren ze collegiaal met de actieve deelnemer.

Vanwege een veilige leeromgeving worden overige personen die “meekijken” niet toegelaten.

Mensen die hun opleiding bijna hebben afgrond, of zich nog niet bekwaam voelen om zelfstandig deel te nemen of die hun eigen vakbekwaamheid willen bevorderen door eens een CoPI 'mee te maken' zijn welkom op de training 'CoPI voor beginners'. Daar wordt overigens ook een actieve deelname verwacht.