Oefeningen
Oefeningen zijn gesloten activiteiten
Oefeningen kunnen alleen doorgaan als alle deelnemers aanwezig zijn. Daarom wordt het een 'gesloten activiteit' genoemd.
Deelnemers kunnen worden ingedeeld door de dienst zelf. Ben je ingedeeld dan geeft dat ook de verplichting om aanwezig te zijn bij de oefening. Jouw functie/rol is belangrijk voor de uitvoering van de oefening. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn wordt er dringend verzocht een vervanger te regelen. Het niet invullen van een rol heeft gevolgen voor de dynamiek in en het slagen van de oefening.
Oefeningen
- MKO Vliegbasis Volkel (VRBN)
- ROT extreem weer
- Motorkap-overleg
- CoPI-natuurbrand
- Luchthaven Eindhoven
MKO Vliegbasis Volkel (VRBN)
Het voorbereiden op de uitvoering van een rampbestrijdingsplan vliegbasis Volkel is een van de prioritaire risico’s voor VRBN. Het MKO is erg belangrijk voor een snelle opstart van de incidentbestrijding. De aanpak van een vliegtuigongeval op en buiten de vliegbasis Volkel is anders en maakt dat het MKO daarop is voorbereid.
Doelstelling
De oefening richt zich erop dat na afloop alle deelnemende partijen, de On Scene Commander brandweer Volkel en de OvD-en, het bewustzijn hebben vergroot van de risico's en kwetsbaarheden en door samen te werken een overzicht hebben van de situatie, een gezamenlijk gedeeld beeld hebben en daarop concrete acties hebben uitgezet.
Dit blijkt uit het structureel tijdens het overleg onderscheid maken tussen feiten, verwachtingen, knelpunten en beslispunten en uit het feit dat men via collectieve beeld- en oordeelsvorming tot besluitvorming komt.
De deelnemers aan het MKO tonen aan dat zij zich houden aan de gemaakte procesafspraken en dat zij alleen die monodisciplinaire informatie weten in te brengen, die relevant is voor de multidisciplinaire afstemming en daarop gebaseerde integrale besluitvorming.
Doelgroep: het MKO (officieren van dienst van de Brandweer, Politie, Geneeskundige zorg en Bevolkingszorg) aangevuld met de OSC van de luchtmacht en de OvD-P van de Koninklijke Marechaussee. Alle functies zijn nodig voor deze oefening.
Niveau: De oefening is gericht op de gevorderde functionarissen en dus niet geschikt voor mensen in opleiding. De crisisfunctionaris heeft in de afgelopen vier jaar minimaal tweemaal een CoPI of MKO inzet of oefening mee gedraaid, of heeft het afgelopen jaar de training 'CoPI voor beginners' meegedaan. In overleg met de regiehouder is het ook mogelijk om een coach in te schakelen voor de onervaren functionaris.
Thema: Extreem weer (hagel). Langer lopend scenario van acht uur waarbij flexibel wordt/ kan worden opgeschaald.
Locatie/datum: Veiligheidsregio Brabant-Noord - Datum: 13 maart 2025
ROT extreem weer (Hagel)
- Samen duiden hoe ernstig een incident is
- Samen schaarste verdelen onder de hulpverleningsdiensten.
- Burgers activeren.
- Kennismaken met de belangen die spelen bij partners buiten de hoofdstructuur, in dit geval met name KNMI en vertegenwoordigers van getroffenen.
In deze OT-oefening ligt de nadruk op goede opdrachtverstrekking van de AC aan de eigen sectie, oordeelsvorming bij grote schade, bepalen van schaarste en het activeren van burgerhulp. Voorbereiding ROT-oefening voorjaar 2025.
Doelgroep: start met voltallig OT. De secties stromen later in. OTO functionarissen zorgen voor het aanleveren van deelnemers.
Niveau: De oefening is gericht op de gevorderde functionarissen.
- De Algemeen commandant heeft in de afgelopen vier jaar minimaal eenmaal een OT inzet of oefening meegemaakt, of heeft het afgelopen jaar de training 'ROT voor beginners' meegedaan.
- De leden van de secties hebben in de afgelopen vier jaar minimaal eenmaal een inzet of oefening met de sectie meegemaakt, of ze hebben dit jaar de 'basisopleiding crisisbeheersing' gedaan.
Locatie/datum:
Veiligheidsregio Brabant Zuidoost: 24 en 27 maart; 7 en 10 april
Veiligheidsregio Brabant-Noord: 31 maart; 3, 14 en 17 april
Motorkap-overleg
Wij nodigen u van harte uit voor de MKO-oefendagen, een unieke gelegenheid voor professionals in crisisbeheersing om gezamenlijk te oefenen met een breed scala aan thema’s. Onder de naam ‘Uitdaging Extravaganza’ brengen wij de verschillende disciplines samen voor een intensieve en leerzame ervaring.
Tijdens deze dagen worden deelnemers uitgedaagd met realistische en complexe incidenten.
De oefeningen zijn ontworpen om uw vaardigheden te testen, de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken en om te zorgen voor een efficiënte en effectieve respons op incidenten. Deze dagen zijn een uitstekende kans om te leren van andere disciplines.
De thema’s komen voort uit de omgevingsanalyse aan het begin van het jaar en de planvorming. Elk thema is uitgekozen door een kolom. Deze keuze is gemaakt omdat de doelgroep OvD’s bij een MKO relatief vaak aan de lat staan in verhouding tot het CoPI, ROT of BT en ook diverse scenario’s, waar de nadruk op verschillende diensten ligt, voor hun kiezen kunnen krijgen. Tijdens het doorlopen van de thema’s ligt er een bijzondere focus op aspecten van houding en gedrag. Hierop reflecteert de multi waarnemer na afronding van het betreffende thema. Een hele dag met vier scenario’s met accent op de vier deelnemende diensten.
Thema’s:
- Brandweer → Complexe brand
- Politie → Extreem en grof geweld
- Bevolkingszorg → Drugsdumping in speeltuin/schoolplein met gezondheidsklachten bij kinderen
- GHOR → Schoolkamp met kans op infectieziekte
Doelgroep: OVD van brandweer, politie, GHOR en bevolkingszorg. In de middag ook de IM-CoPI. Elke kolom levert minimaal twee functionarissen per dag. Deze functionarissen oefenen de gehele dag en doorlopen diverse thema’s. Het staat de kolommen vrij om hier extra OvD ’en als schaduw aan toe te voegen, maar we beperken dit tot maximaal één schaduw per baan voor behapbaarheid, leerrendement en een veilige leeromgeving.
Niveau: de oefening is voor de start-bekwame deelnemer en dus niet voor mensen in opleiding.
Voorbereiding: De deelnemers zijn start bekwaam voor het werken in een MKO. Ze moeten kennis hebben genomen van het nieuwe RCP en het TRM-model. Hiervoor sturen we een link naar een voorlichtingsfilm en animatie van het RCP door, plus de folder over soft skills. Het wordt aangeraden om de deelnemers voorafgaand aan de oefening kennis en inzicht te laten opdoen over de (eigen) procedures en planvorming ten aanzien van de thema’s.
Er vindt een opbouw plaats qua zwaarte van de thema’s; in de ochtend worden de lichtere thema’s behandeld waaraan minder ervaren OvD ’s kunnen deelnemen. In de middag volgen de zwaardere thema’s voor de meer ervaren collega’s. Het is aan de mono-kolommen om hierin een verdeling te maken. De IM CoPI en CaCo worden alleen voor het complexere thema in de middag uitgenodigd.
Locatie/datum: Veiligheidsregio Brabant Zuidoost én Veiligheidsregio Brabant-Noord: 12, 13, 15, 20 en 22 mei.
CoPI-natuurbrand
Vanuit het risicoprofiel Oost-Brabant is het thema klimaatverandering één van de speerpunten. Een natuurbrand kan een grote impact hebben op mens en maatschappij.
- Slachtoffers bij mens en dier
- Evacuatie van bedreigde campings en zorginstellingen
- Uitval van infrastructuur zoals wegen, elektriciteit, gasleidingen
- Schaarste aan hulpverleningscapaciteit
- Langdurige nafase
Doelgroep: Voltallig CoPI aangevuld met natuurbeheerder.
Niveau: De oefening is gericht op de gevorderde functionarissen en dus niet geschikt voor mensen in opleiding. De crisisfunctionaris heeft in de afgelopen vier jaar minimaal tweemaal een CoPI of MKO inzet of oefening mee gedraaid, of heeft het afgelopen jaar de training 'CoPI voor beginners' meegedaan.
Locatie/datum:
Veiligheidsregio Brabant Zuidoost: 11, 15, 16 en 25 september
Veiligheidsregio Brabant-Noord: 8, 9, 18 en 23 september
Luchthaven Eindhoven
Op dinsdag 21 oktober 2025 wordt een oefening georganiseerd met als hoofddoel het testen van het rampenbestrijdingsplan Luchthaven Eindhoven.
Er nemen operationele eenheden, een CoPI en een ROT deel aan de oefening, naast de oefenstaf die deze oefening organiseert. De oefening gaat op verschillende locaties tot uitvoer komen, op het vliegveld zelf, waar de operationele eenheden en het CoPI oefenen, het gebouw van de Veiligheidsregio in Eindhoven, waar het ROT zal oefenen.
De oefening wordt aangestuurd vanuit het ROC te Waalre waar de oefenstaf met respons cel zich zal gaan bevinden. Omdat deze oefening het rampenplan gaat testen en evalueren staat de training van de deelnemers niet centraal. De waarnemers zullen zich ook richten op het beschouwen van de bruikbaarheid van het RBP en niet op de prestaties van de leden van CoPI en ROT.
In het scenario is er een luchtvaartongeval op het terrein van vliegbasis Eindhoven, waarbij GRIP-3 afgekondigd wordt. Er wordt echter geen daadwerkelijk GBT uitgebracht.